|  | | | |  |  |  |  | |  | |  |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 17:01 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
| Dołączył: 26 Mar 2007 |
| Posty: 516 |
| Skąd: Jelenia Góra |
|
|
 |
zapomniałem napisać wcześniej sprzedawca w zoologicznym pokazywał mi świetlówke przeznaczoną dla roślin coś wspominał że jest dobra do fotosyntezy miała 15w tyle co moje ja już niewiem byłem w elektrycznym kolo powiedział mi że niedostaje takich małych świetlówek to co jak mam robić kupić tą w zoologicznym?  a z internetu niechcę kupować bo raz już się zawiodłem na sklepach internetowych.
teraz jak patrze na pierwsze zdjęcia mojego akwa na forum to rośliny wyglądały super i oświetlałem je 2 lampkami biurkowymi a teraz tak pokrywa poraszka rośliny są tak zjeb... że szok całe brudne(okrzemki) lekko żółte i wogóle czemu ja nigdy nie mogę mieć pożądnego akwa <załamka> pamiętam jak miałem akwa 35l i miałem jedną żywą roślinkę wogóle onią nie dbałem i nie oświetlałem a ona rosła jak na drożdzach była wielka!     a teraz się staram i nic ale to zawsze tak jest  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 17:01 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 17:26 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
| Dołączył: 28 Mar 2007 |
| Posty: 656 |
| Skąd: Zamość |
|
|
 |
| Ja radze ci jednak poszukac jeszcze tej 30w bo ci sprzedawcy to niekiedy nic niewiedza o akwarystyce a do tej pracy sa poszukiwane wogle niedoswiadczone osoby niema takich "specjalynych" świetlówek tymbardziej 15w,naprawde jezeli zawiodłes sie juz na sklepach internetowych to przeciez niewszystkie tak działają popatrz troche po allegro j kupowałem tam i wbylo wszystko ok jezeli masz wadpliwości to rozejrzyj sie po kometarzach sprzedawców skontaktuj sie z innymi kupujacymi ja sam tak robie jezeli mam wadpliwości bo jezeli niemozesz dostac useibie tej switlówki to chyba nic innego ci niepozostaje chyba ze chcesz wyrzucic pieniadze i kupic ta 15w wybór nalezy do ciebie.Pozdrawiam |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 17:56 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
w moim mieście jest jeszcze pare sklepów elektrycznych to pochodze popytam a jaką barwe najlepiej wybrać czy to obojętne?   |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 18:06 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Tak jak wiekszośc świetlówek akwarystycznych jest to barwa mleczna np: Philips TLD865. |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 18:59 |
|
|
| rybol_1 |
| Duża ryba |

|
 |
| Posty: 469 |
| Skąd: Rybnik |
|
|
 |
| najlepiej kupić sobie zwykłą żarówkę np z ARO 40v |
|
_________________ Każda ryba ma swoje piękno |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:12 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Noto z taka barwa żarowki to powodzenia w walce z glonami i okrzemkami ia noi jest problem jak zainstalowac żarówke w pokrywie od akwa? poco sobie tak komplikować i mieć wadpliwości czy rosliny będą ładnie rosły przy zwykłej żarówce. |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:14 |
|
|
| rybol_1 |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Bardzo prosto. Zrobić dziure i wsadzić zarówkę |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:25 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Ale człowieku zwykła żarówka ma barwe coś ok 4200K podczas gdy przeciętna świetlówka 6500K to chyba jest znacząca różnica przy 4200K okrzemki murowane. |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:33 |
|
|
| rybol_1 |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Ja nie mam okrzemków przy takim oświetleniu |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:41 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Noto ale dlaczego ma on ryzykować jezeli jest taka mozliwosc wystąpienia okrzemek i glonów przy żarówce to poco ryzykować no jezeli by kolega administrator posłuchał twojej rady i zainstalował sobie żarówke zamiast proponowanych światlówek to czy ty zagwarantujesz ze u niego niewyrosna glony i okrzemki?. |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:44 |
|
|
| rybol_1 |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 19:49 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Noto chyba pozostawie to bez kometarza bo jezeli ty gwarantujesz ze u kogos w akwa którego nieznasz GWARANTUJESZ je niewystapia tam glony ani okrzemki ani zadno paskuctwo przy domowej żarówce to ja naprawde juz nie mam słów...... |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 20:11 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
| Dołączył: 04 Maj 2007 |
| Posty: 767 |
| Skąd: LBN |
|
|
 |
| davids napisał: |
| Ja radze ci jednak poszukac jeszcze tej 30w |
30 W nie zmieści sie do pokrywy i dochodzi kłopot ze statecznikiem od tej 15W bedie za słaby
o żarówkach nie będe rozmawiał one maja coś koło 2700 co jest za mało...i dają paskudne żółte światło (jak niektóre świetlówki kompaktowe)
jedynym sensownym wyjsciem jest dołożenie drugiej 15W
Rybol każde akwa jest inne i takie gwarancje na nic sie nie zdają...ja mam stabily słoik 1,5 L z mchem i wgłebką a stoi od lutego tamtego roku glony ustąpiły 2 miesiące temu oświetlony lampka biurkową tylko wtedy gdy coś robię przy biurku a akwa 5L ciągle mam zaglonione reszta odpukać narazie po restartach bez glonów... każdu zbornik jest inny! ... |
|
_________________ "It looks very very natural" |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 20:17 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
to chyba będzie nie możliwe bo pod pokrywą niema miejsca teraz to już nic niewiem to wkońcu co jest leprze    
pztrzcie co znalazłem na stronie od wrr
FLORA-GLO
• stymuluje wzrost poprzeczny roślin
• szczególnie polecana dla akwariów roślinnych
Świeci ciepłym, różowawym światłem.
Uzyskując maksymalne wartości energii w dolnym obszarze aktywności chlorofilu świetlówka ta jest polecana szczególnie do akwariów roślinnych, głównie w połączeniu z AQUA-GLO.
FLORA-GLO sprawdza się także w akwariach morskich w kombinacji z MARINE-GLO lub POWER-GLO oraz w terrariach.
FLORA-GLO warto polecić także do oświetlenia akwarium standardowego, w którym znajdują się dwa źródła światła.
W takim układzie najlepiej sprawdza się następująca kombinacja: FLORA-GLO oświetlająca pierwszy plan i podkreślająca kolorystykę ryb, oraz SUN-GLO oświetlająca tło i stymulująca rozwój wzdłużny roślin w tylnej części akwarium.
Przykładowe kombinacje świetlówek:
FLORA-GLO + SUN-GLO = sprzyja wzdłużnemu wzrostowi roślin, podkreśla kolorystykę ryb (czerwony)
FLORA-GLO + AQUA-GLO = podkreślenie kolorystyki ryb, przyspiesza wzrost poprzeczny roślin, stymuluje proporcjonalny rozwój wzdłużny i poprzeczny flory
FLORA-GLO + POWER-GLO = kontrola wzrostu roślin w przypadku bardzo wysokich wymagań wobec pierwszego i drugiego planu
to jednak są swietlówki dla roslin i ta ma 15w to czyli kupuje tamta w zoologicznym bo jest tańsza |
|
Ostatnio zmieniony przez administrator dnia Sro Cze 06, 2007 20:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 20:22 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Jest chyba rózna gama rozmiarów bo sam jak wybierałem do swojego to byly 30w dostosowane do rózengo rozmiarów pokryw w akwa mam tam 2x 30w i wziałem te świetlówki do 112l ale chyba jednak mas zracje bo do tego akwa jednak 30w sa zaduze al moze warto poszukac moze sa mniejsze. |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 20:22 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
|