| | | | | | | | | Pokrywa 80x35 z luster DIY | | | | | |
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 01:08 |
|
|
zwierzu |
Narybek |
|
|
|
|
|
Chciałem zaprezentować wam jaką zakupiłem pokrywę DIY. Zakupiłem cały zestaw na allegro, a w zestawie była pokrywa wraz z 4 świetlówkami 3x18w i 1x24w. Pokrywa jest wykonana z luster. wszystko bylo klejone sylikonem akwarystycznym.
Cała pokrywa przezentuje się następująco:
Jest to zdjęcie samej pokrywy bez baniaka.
Fotka od spodu. Między dwoma świetlówkami jest miejsce na świetlówkę 24w, która jest aktualnie zdemontowana:
Fotka z otwartą pokrywą:
Pokrywa jest stawiana na wzmocnieniach akwarium.
W pokrywie śmiało mieszczą się 4 świetlówki wraz z dużą belką, małą belką i obudowanym statecznikiem. Razem mam 3 stateczniki elektroniczne. Myślę, że 5 świetlówka wraz ze statecznikiem teżby się zmieściła.
Na akwarium pokrywa wygląda ciekawie ponieważ są zamocowane listewki z lustra, które chowają wzmocnienia.
Wejścia na kable, wloty i wyloty filtra:
Takie wloty w pokrywie są dwa.
W pokrywie są niedociągnięcia jak chociarzby te oprawki. W najbliższym czasie (jak troche kasy uzbieram) to zmienie oprawki, z tyłu pokrywy mam dużo nie wykorzystanego miejsca, i tam wsadzę wszystkie stateczniki, uszczelnie kawałkiem pleksy lub czym kolwiek. Cała elektryka będzie bezpieczna, wszystkie świetlówki też oraz będę miał dodatkowe miejsce na ewentualną świetlówkę dodatkową (teraz mam 3 belki wsadzne na same stateczniki).
zawiasów w ogóle nie widać, bo same akwarium jest postawione na wysokości oczu, jedyne co widać to tą klameczkę. w miejscu styku klapy i reszty pokrywy są takie uszczelki poprzyczepiane, aby lustro było całe.
Cała pokrywa na akwarium
Fota z boku
Zawiasy, które są zamieszczone razem z klapką trocha niżej niż części skośne na niej.
P.s. pod koniec miesiąca będę przerabiał pokrywę na akwarium 25l (40x25cm), więc fotki zapodam xD |
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 01:08 |
|
|
|
| | | | | | | | |
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 04:26 |
|
|
kevlar |
Wieloryb |
|
|
|
|
|
Lepiej byłoby gdyby lustro było także od wewnątrz. Odbijałoby wtedy światło. |
|
_________________ Solniczka 100 litrów + sump 57 litrów. Parka błazenków + kraby + koralowce miękkie i inne różne stworki . |
|
|
|
|
|
| | | | | | | | |
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 10:38 |
|
|
zwierzu |
Narybek |
|
|
|
|
|
Pod tą belką 2x18w jest lustro, natomiast pod resztę świetlówek zaopatrzyłem się w odbłyśniki. |
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | |
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 15:45 |
|
|
wwr |
Rekin |
|
|
|
|
|
no musi byc cieżka lustra bardziej przydały by sie po wewnętrznej stronie... |
|
_________________ "It looks very very natural" |
|
|
|
|
|
| | | | | | | | |
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 01:13 |
|
|
zwierzu |
Narybek |
|
|
|
|
|
Gdybym ja budował pokrywe, to bym troszkę inaczej zrobił. Z tego co widzę, to na początku istnienia pokrywy oświetlenie wynosiło 2x18w i pod tą belką jest lustro. Później doszła świetlówka 1x18w i nic nie dodano, po czym doszła świetlówka 24w wraz z odbłyśnikiem. Dokupiłem 1 odbłyśnik pod 18w.
Co do ciężaru, to jest on dla mnie nieodczuwalny. Waży ona około 3-4 kg. Mam dużą klape zrobioną i na czas czyszczenia, podmiany itd. jest ona otwarta i w zumełności wystarczy na prace porządkowe. Jeśli robię większe porządki, bądź na korzeniu coś mocuję, to pokrywę stawiam pionowo na krawędziach akwarium.
Akwa jest wykonane z szyby 8mm, w nim są wzmocnienia poprzeczne (1 na 2), które mają jakieś 18mm razem. spokojnie utrzymują pokrywę, wiadro jak dolewam wody 10l i kota, który śpi na ciepłej pokrywie. |
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | |
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 01:13 |
|
|
|