Forum Moje akwarium Strona Główna
Forum Moje akwarium Strona Główna Rejestracja FAQ Szukaj

Forum Moje akwarium Strona Główna » Sprzęt/Projekty DIY » Pokrywa 80x35 z luster DIY
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Pokrywa 80x35 z luster DIY 
PostWysłany: Nie Lip 08, 2007 01:08 Odpowiedz z cytatem
zwierzu
Narybek
Narybek
Chciałem zaprezentować wam jaką zakupiłem pokrywę DIY. Zakupiłem cały zestaw na allegro, a w zestawie była pokrywa wraz z 4 świetlówkami 3x18w i 1x24w. Pokrywa jest wykonana z luster. wszystko bylo klejone sylikonem akwarystycznym.
Cała pokrywa przezentuje się następująco:

Jest to zdjęcie samej pokrywy bez baniaka.
Fotka od spodu. Między dwoma świetlówkami jest miejsce na świetlówkę 24w, która jest aktualnie zdemontowana:

Fotka z otwartą pokrywą:

Pokrywa jest stawiana na wzmocnieniach akwarium.
W pokrywie śmiało mieszczą się 4 świetlówki wraz z dużą belką, małą belką i obudowanym statecznikiem. Razem mam 3 stateczniki elektroniczne. Myślę, że 5 świetlówka wraz ze statecznikiem teżby się zmieściła.
Na akwarium pokrywa wygląda ciekawie ponieważ są zamocowane listewki z lustra, które chowają wzmocnienia.

Wejścia na kable, wloty i wyloty filtra:

Takie wloty w pokrywie są dwa.

W pokrywie są niedociągnięcia jak chociarzby te oprawki. W najbliższym czasie (jak troche kasy uzbieram) to zmienie oprawki, z tyłu pokrywy mam dużo nie wykorzystanego miejsca, i tam wsadzę wszystkie stateczniki, uszczelnie kawałkiem pleksy lub czym kolwiek. Cała elektryka będzie bezpieczna, wszystkie świetlówki też oraz będę miał dodatkowe miejsce na ewentualną świetlówkę dodatkową (teraz mam 3 belki wsadzne na same stateczniki).
zawiasów w ogóle nie widać, bo same akwarium jest postawione na wysokości oczu, jedyne co widać to tą klameczkę. w miejscu styku klapy i reszty pokrywy są takie uszczelki poprzyczepiane, aby lustro było całe.

Cała pokrywa na akwarium

Fota z boku

Zawiasy, które są zamieszczone razem z klapką trocha niżej niż części skośne na niej.

P.s. pod koniec miesiąca będę przerabiał pokrywę na akwarium 25l (40x25cm), więc fotki zapodam xD
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Wysłany: Nie Lip 08, 2007 01:08
Reklama

PostWysłany: Nie Lip 08, 2007 04:26 Odpowiedz z cytatem
kevlar
Wieloryb
Wieloryb
Lepiej byłoby gdyby lustro było także od wewnątrz. Odbijałoby wtedy światło.

PostWysłany: Nie Lip 08, 2007 10:38 Odpowiedz z cytatem
zwierzu
Narybek
Narybek
Pod tą belką 2x18w jest lustro, natomiast pod resztę świetlówek zaopatrzyłem się w odbłyśniki.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PostWysłany: Nie Lip 08, 2007 15:45 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
no musi byc cieżka lustra bardziej przydały by sie po wewnętrznej stronie...

PostWysłany: Pią Lip 13, 2007 01:13 Odpowiedz z cytatem
zwierzu
Narybek
Narybek
Gdybym ja budował pokrywe, to bym troszkę inaczej zrobił. Z tego co widzę, to na początku istnienia pokrywy oświetlenie wynosiło 2x18w i pod tą belką jest lustro. Później doszła świetlówka 1x18w i nic nie dodano, po czym doszła świetlówka 24w wraz z odbłyśnikiem. Dokupiłem 1 odbłyśnik pod 18w.

Co do ciężaru, to jest on dla mnie nieodczuwalny. Waży ona około 3-4 kg. Mam dużą klape zrobioną i na czas czyszczenia, podmiany itd. jest ona otwarta i w zumełności wystarczy na prace porządkowe. Jeśli robię większe porządki, bądź na korzeniu coś mocuję, to pokrywę stawiam pionowo na krawędziach akwarium.

Akwa jest wykonane z szyby 8mm, w nim są wzmocnienia poprzeczne (1 na 2), które mają jakieś 18mm razem. spokojnie utrzymują pokrywę, wiadro jak dolewam wody 10l i kota, który śpi na ciepłej pokrywie.

Wysłany: Pią Lip 13, 2007 01:13
Reklama
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu