| fr33k |
| Mała ryba |

|
 |
| Dołączył: 09 Cze 2007 |
| Posty: 235 |
|
|
|
 |
Neolamprologus multifasciatus (Boulenger, 1906)
muszlowiec wielopręgi
Miejsce odłowu- nie znane
Wygląd: Wielkość, samiec dorasta do 5 cm, samiczka 2.5-3 cm.
Ciało cylindryczne, lekko bocznie spłaszczone.Barwa ciała beżowa.
na bokach bardzo licznie rozmieszczone pionowe białe pręgi zachodzące
także na płetwy: grzbietową, odbytową i ogonową.Pręgi występują na całym ciele z wyjątkiem głowy.
Dymorfizm płciowy: płeć wyraźnie można odróżnić u ryb podrośniętych. Samce sa większe od samiczek.
Samiczki z reguły są ciemniej ubarwione.
Zachowanie:
Muszlowce wielopręgie są rybami z reguły łagodnymi wewnątrzgatunkowo.
Są to ryby kolonijlne( w naturze Tworzą skupiska skąłdające sie nawet z 20 osobników).
Hodując muszlowce wielopręgie w akwarium można odrazu zauważyć że są wspaniałymi budowniczymi.
nie tyle że przekopują dno. są architektami. Kopią jamy pod kamieniamy przenosą piasek z jendego miejsca w drugie.
Potrafią zrobić tak że w jednej częsci akwarium piasek naniesiony jest na wielką górke a w innej częsci wogole nie ma piasku.
Dobrana parka podczas dnia pływa obok siebie na noc jednak samica wpływa do swojej muszli a samiec do swojej.
Urządzenie zbiornika:
U muszlowców bardziej niż litraż liczy się powierzchnia dna. Ja posiadam 4 muszlowce w akwarium 54 litry. powierzchnia dna- 60cm x 30 cm.
na dno warstwa piasku 4-5 cm.( nie ma co równomiernie go rozkłądać bo ryby i tak zrobią to po swojemu). Do dekoracji pare kamieni ( piaskowce, otoczaki według gustu).
Najważnejszą rzeczą jednak są muszle ( najlepiej po winniczkach i ampulariach). Tanganika z muszlakami nie obejdzie się bez muszli ponieważ ryby żyją
i rozmnażąją sie właśnie w muszlach. Z florą w akwarium z muszlowcami nie nalezy przesadzać. Można posadzić pare sztuk Vellisnerii lub zwartek.
Karmienie:
Osobiscie stosuje żywy (rureczniki) oraz mrożony ( ochotka i wodzień). oraz granulat - JBL Novo Grano Color mini.
( przez pierwsze dni ryby były tak wystraszone że bały się spadających granulek pokarmu )
Rozród:
Osobiście nie moge nic na tym powiedzieć bo sam jeszcze nie dohowałem się młodych ale to raczej z przyczyny że mam 3 samce i jedną samice.
Jednak od innych osób hodujących multifasciatusy dowiedziałęm się że rozmnożenie jest bardzo łatwe gdy utrzymuję sie odpowiednia temp. w granicach 27*C.
 |
|