Forum Moje akwarium Strona Główna
Forum Moje akwarium Strona Główna Rejestracja FAQ Szukaj

Forum Moje akwarium Strona Główna » Biotopy » kilka słów o Neolamprologus multifasciatus
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
kilka słów o Neolamprologus multifasciatus 
PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 08:51 Odpowiedz z cytatem
fr33k
Mała ryba
Mała ryba
Neolamprologus multifasciatus (Boulenger, 1906)
muszlowiec wielopręgi
Miejsce odłowu- nie znane

Wygląd: Wielkość, samiec dorasta do 5 cm, samiczka 2.5-3 cm.
Ciało cylindryczne, lekko bocznie spłaszczone.Barwa ciała beżowa.
na bokach bardzo licznie rozmieszczone pionowe białe pręgi zachodzące
także na płetwy: grzbietową, odbytową i ogonową.Pręgi występują na całym ciele z wyjątkiem głowy.

Dymorfizm płciowy
: płeć wyraźnie można odróżnić u ryb podrośniętych. Samce sa większe od samiczek.
Samiczki z reguły są ciemniej ubarwione.

Zachowanie:
Muszlowce wielopręgie są rybami z reguły łagodnymi wewnątrzgatunkowo.
Są to ryby kolonijlne( w naturze Tworzą skupiska skąłdające sie nawet z 20 osobników).
Hodując muszlowce wielopręgie w akwarium można odrazu zauważyć że są wspaniałymi budowniczymi.
nie tyle że przekopują dno. są architektami. Kopią jamy pod kamieniamy przenosą piasek z jendego miejsca w drugie.
Potrafią zrobić tak że w jednej częsci akwarium piasek naniesiony jest na wielką górke a w innej częsci wogole nie ma piasku.
Dobrana parka podczas dnia pływa obok siebie na noc jednak samica wpływa do swojej muszli a samiec do swojej.

Urządzenie zbiornika:

U muszlowców bardziej niż litraż liczy się powierzchnia dna. Ja posiadam 4 muszlowce w akwarium 54 litry. powierzchnia dna- 60cm x 30 cm.
na dno warstwa piasku 4-5 cm.( nie ma co równomiernie go rozkłądać bo ryby i tak zrobią to po swojemu). Do dekoracji pare kamieni ( piaskowce, otoczaki według gustu).
Najważnejszą rzeczą jednak są muszle ( najlepiej po winniczkach i ampulariach). Tanganika z muszlakami nie obejdzie się bez muszli ponieważ ryby żyją
i rozmnażąją sie właśnie w muszlach. Z florą w akwarium z muszlowcami nie nalezy przesadzać. Można posadzić pare sztuk Vellisnerii lub zwartek.

Karmienie:
Osobiscie stosuje żywy (rureczniki) oraz mrożony ( ochotka i wodzień). oraz granulat - JBL Novo Grano Color mini.
( przez pierwsze dni ryby były tak wystraszone że bały się spadających granulek pokarmu Wink )

Rozród:
Osobiście nie moge nic na tym powiedzieć bo sam jeszcze nie dohowałem się młodych ale to raczej z przyczyny że mam 3 samce i jedną samice.
Jednak od innych osób hodujących multifasciatusy dowiedziałęm się że rozmnożenie jest bardzo łatwe gdy utrzymuję sie odpowiednia temp. w granicach 27*C.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Wysłany: Wto Paź 02, 2007 08:51
Reklama
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu