Forum Moje akwarium Strona Główna
Forum Moje akwarium Strona Główna Rejestracja FAQ Szukaj

Forum Moje akwarium Strona Główna » Forum ogólne » Co się dzieje z moimi skalarami Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Co się dzieje z moimi skalarami 
PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 18:55 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
Witam
Moje skalary zakupiłem ok 3 tygodni temu zauważyłem ze większy goni mniejszego po akwarium cały czas go skubie biedak ma płetwy poszarpane Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad . Jak zmieniłem akwarium na większe przez 2-3 dni pływały razem myślałem że kłopot z głowy, ale nie dalej jest to samo mniejszy siedzi schowany za grotą i boi się wypłynąć (jak wypływa to od razu większy go gania) dlaczego QuestionQuestionQuestionQuestion boje się że może go zagryźć. Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie ale jak pewnie widzieliście na zdjęciach mniejszy jest biały a większy czarno- siwy, może nie można mieszać gatunków już na prawdę nie mam pojęcia Why Me Why Me Why Me
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Wysłany: Pon Lut 25, 2008 18:55
Reklama

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 19:14 Odpowiedz z cytatem
sision
Narybek
Narybek
Co prawda skalarów nigdy nie miałem, nie wiem, jak ze sobą żyją w akwa. Wiem natomiast, że z pyszczakami jest tak, że samce często się gonią. Chodzi o ustalenie hierarchii, swojego terytorium (choć skalary chyba nie są terytorialne). To jest po prostu u pyszczaków naturalne. Ale nie wiem, czy można to odnieść do skalarów.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 20:11 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
prosze może ktoś wie co znaczy to zachowanie Help bo już kiepsko z tym skalarkiem Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad siedzi schowany a ten większy nie daje mu spokoju co za ryba Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 20:15 Odpowiedz z cytatem
sision
Narybek
Narybek
Jeśli jest już tak źle, powinieneś odłowić poszkodowaną rybę do innego akwa, miałeś mniejsze, może możesz go tam wpuścić?musi dojść do siebie, nabrać sił, to często pomaga. Może być tak, że w nowym akwa on nie ma się gdzie schować.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 21:16 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
dobre rozwiązanie ale nie mam filtra ani grzałki tylko puste akwarium, w moim pokoju już nie zmieści się kolejne akwarium więc chyba odpada Shhh Shhh Shhh

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 21:36 Odpowiedz z cytatem
sision
Narybek
Narybek
Możesz się jeszcze zaopatrzyć w kotnik siatkowy montowany do głównego akwa. Cena do 10zł Wink

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 16:39 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
Mam kotnik Wink ale jest w nim narybek gupika

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 08:31 Odpowiedz z cytatem
plazio
Nowy
Nowy
skalary kupuje się grupę ryb w młodym wieku i wśród nich ustala się chierarchia.
źle zrobiłeś że masz małego i dużego skalara...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 10:40 Odpowiedz z cytatem
Emi
Narybek
Narybek
Jak duże to akwarium masz? Jeśli akwarium jest za małe to całe wziął sobie we władanie większy. Skalary to pielęgnice i zachowują się podobni czasem do pyszczaków więc częściowo sision miał rację jeśli chodzi o terytoria. Jeśli nie zapewnisz im odpowiedniej ilości kryjówek albo większego akwarium to większy w obronie swojego terytorium może mniejszego zamęczyć.

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 17:35 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
112L(80dł.x35sze.x40wys.) wiem nie zaduże ale naprawdę mam w nim nie wiele ryb, na innych forach widziałem jak ludzie trzymają po 3 skalary w 72L i nic nie pisali o takim zachowaniu, nawet pytałem się na pw pewnego użytkownika który trzyma 4 skalary w 112L i mówił że nie stwarzają problemów i normalnie w gromadzie pływają

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 19:09 Odpowiedz z cytatem
sision
Narybek
Narybek
administrator napisał:
pytałem się na pw pewnego użytkownika który trzyma 4 skalary w 112L i mówił że nie stwarzają problemów i normalnie w gromadzie pływają

Ale może on kupił je razem i razem wpuścił do akwa - są w nim od początku razem, ta sama ekipa.

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 19:27 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
ale moje skalary też są od początku kupiłem 2 naraz z tego samego akwarium były 2 rodzaje białe i czarne tylko z tym że czarny był większy. To czyli jak chciałbym dokupić jeszcze 1 skalara (takiego samego jak mój czarny) to już nie mogęQuestionQuestion

jak by ktoś nie widział moich skalarów daj zdjęcie

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 19:40 Odpowiedz z cytatem
sision
Narybek
Narybek
administrator napisał:
To czyli jak chciałbym dokupić jeszcze 1 skalara (takiego samego jak mój czarny) to już nie mogęQuestionQuestion

Nie, że nie możesz, ale musisz liczyć się z tym, że starsze osobniki mogą słabszego/nowego zaatakować. Albo skończy się to tylko na strachu młodszej ryby, albo może się skończyć gorzej - od poobgryzanych płetw itp po śmierć zamęczonego osobnika.

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 14:41 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
nie mówiłem wam wcześniej żeby nie zapeszyć we wcześniejszym poście wspominałe o użytkowniku z którym pisałem na pw on poradził mi żebym zaczoł karmić skalary żywym pokarmem robię to już od 3 dni, dzisiaj żauważyłem poprawe w ich zachowani teraz po najedzeniu skalary pływaja razem już nie podgryza mniejszego ale widać że mniejszy nie wchodzi większemu w drogę ale jest ok. Czyli można wywnioskować że je głodziłem Wow QuestionQuestionQuestion wcześniej karmiłem je żywym pokarmem ale było to żadkością Why Me Why Me

PostWysłany: Nie Lip 13, 2008 16:10 Odpowiedz z cytatem
jarson
Ikra
Ikra
CZEŚC wszystkim ,mam problem z rybkami powoli mi zdyhają i niewjem co mam zrobic .Jak to wygląda,miałem 2 symki i dałem mrorzony pokarm po południu rybki sie przewruciły nabok i mają cierzko oddyhac..... czy morze mi ktoś doradzic co mam dalej robic aby reszta przeżyła..Z gury DZiękuje.

Wysłany: Nie Lip 13, 2008 16:10
Reklama
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  

Szybka Odpowiedź
Użytkownik: