|  | | | |  |  |  |  | Co się dzieje z moimi skalarami |  | |  |  |  |
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 18:55 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
| Dołączył: 26 Mar 2007 |
| Posty: 516 |
| Skąd: Jelenia Góra |
|
|
 |
Witam
Moje skalary zakupiłem ok 3 tygodni temu zauważyłem ze większy goni mniejszego po akwarium cały czas go skubie biedak ma płetwy poszarpane . Jak zmieniłem akwarium na większe przez 2-3 dni pływały razem myślałem że kłopot z głowy, ale nie dalej jest to samo mniejszy siedzi schowany za grotą i boi się wypłynąć (jak wypływa to od razu większy go gania) dlaczego    boje się że może go zagryźć. Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie ale jak pewnie widzieliście na zdjęciach mniejszy jest biały a większy czarno- siwy, może nie można mieszać gatunków już na prawdę nie mam pojęcia  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
 |  | | | |  |  |  |  | |  | |  |  |  |
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 18:55 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 19:14 |
|
|
| sision |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 13 Sty 2008 |
| Posty: 110 |
| Skąd: Opole,woj.opolskie, Polska |
|
|
 |
| Co prawda skalarów nigdy nie miałem, nie wiem, jak ze sobą żyją w akwa. Wiem natomiast, że z pyszczakami jest tak, że samce często się gonią. Chodzi o ustalenie hierarchii, swojego terytorium (choć skalary chyba nie są terytorialne). To jest po prostu u pyszczaków naturalne. Ale nie wiem, czy można to odnieść do skalarów. |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 20:11 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
prosze może ktoś wie co znaczy to zachowanie bo już kiepsko z tym skalarkiem siedzi schowany a ten większy nie daje mu spokoju co za ryba  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 20:15 |
|
|
| sision |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
| Jeśli jest już tak źle, powinieneś odłowić poszkodowaną rybę do innego akwa, miałeś mniejsze, może możesz go tam wpuścić?musi dojść do siebie, nabrać sił, to często pomaga. Może być tak, że w nowym akwa on nie ma się gdzie schować. |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 21:16 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
dobre rozwiązanie ale nie mam filtra ani grzałki tylko puste akwarium, w moim pokoju już nie zmieści się kolejne akwarium więc chyba odpada  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 21:36 |
|
|
| sision |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
Możesz się jeszcze zaopatrzyć w kotnik siatkowy montowany do głównego akwa. Cena do 10zł  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 16:39 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
Mam kotnik ale jest w nim narybek gupika |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 08:31 |
|
|
| plazio |
| Nowy |

|
 |
| Dołączył: 16 Lis 2007 |
| Posty: 1 |
|
|
|
 |
skalary kupuje się grupę ryb w młodym wieku i wśród nich ustala się chierarchia.
źle zrobiłeś że masz małego i dużego skalara... |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 10:40 |
|
|
| Emi |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 28 Sie 2007 |
| Posty: 167 |
|
|
|
 |
| Jak duże to akwarium masz? Jeśli akwarium jest za małe to całe wziął sobie we władanie większy. Skalary to pielęgnice i zachowują się podobni czasem do pyszczaków więc częściowo sision miał rację jeśli chodzi o terytoria. Jeśli nie zapewnisz im odpowiedniej ilości kryjówek albo większego akwarium to większy w obronie swojego terytorium może mniejszego zamęczyć. |
|
_________________ Pozdrawiam,
Emi
Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 17:35 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
| 112L(80dł.x35sze.x40wys.) wiem nie zaduże ale naprawdę mam w nim nie wiele ryb, na innych forach widziałem jak ludzie trzymają po 3 skalary w 72L i nic nie pisali o takim zachowaniu, nawet pytałem się na pw pewnego użytkownika który trzyma 4 skalary w 112L i mówił że nie stwarzają problemów i normalnie w gromadzie pływają |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 19:09 |
|
|
| sision |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
| administrator napisał: |
| pytałem się na pw pewnego użytkownika który trzyma 4 skalary w 112L i mówił że nie stwarzają problemów i normalnie w gromadzie pływają |
Ale może on kupił je razem i razem wpuścił do akwa - są w nim od początku razem, ta sama ekipa. |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 19:27 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
ale moje skalary też są od początku kupiłem 2 naraz z tego samego akwarium były 2 rodzaje białe i czarne tylko z tym że czarny był większy. To czyli jak chciałbym dokupić jeszcze 1 skalara (takiego samego jak mój czarny) to już nie mogę
jak by ktoś nie widział moich skalarów daj zdjęcie
 |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 19:40 |
|
|
| sision |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
| administrator napisał: |
To czyli jak chciałbym dokupić jeszcze 1 skalara (takiego samego jak mój czarny) to już nie mogę
|
Nie, że nie możesz, ale musisz liczyć się z tym, że starsze osobniki mogą słabszego/nowego zaatakować. Albo skończy się to tylko na strachu młodszej ryby, albo może się skończyć gorzej - od poobgryzanych płetw itp po śmierć zamęczonego osobnika. |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 14:41 |
|
|
| administrator |
| Wieloryb |

|
 |
|
|
 |
nie mówiłem wam wcześniej żeby nie zapeszyć we wcześniejszym poście wspominałe o użytkowniku z którym pisałem na pw on poradził mi żebym zaczoł karmić skalary żywym pokarmem robię to już od 3 dni, dzisiaj żauważyłem poprawe w ich zachowani teraz po najedzeniu skalary pływaja razem już nie podgryza mniejszego ale widać że mniejszy nie wchodzi większemu w drogę ale jest ok. Czyli można wywnioskować że je głodziłem   wcześniej karmiłem je żywym pokarmem ale było to żadkością  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 16:10 |
|
|
| jarson |
| Ikra |

|
 |
| Dołączył: 13 Lip 2008 |
| Posty: 27 |
| Skąd: lipno |
|
|
 |
| CZEŚC wszystkim ,mam problem z rybkami powoli mi zdyhają i niewjem co mam zrobic .Jak to wygląda,miałem 2 symki i dałem mrorzony pokarm po południu rybki sie przewruciły nabok i mają cierzko oddyhac..... czy morze mi ktoś doradzic co mam dalej robic aby reszta przeżyła..Z gury DZiękuje. |
|
_________________ 10miecz,4glono,5skala,zbiornik 300l. |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 16:10 |
|
|