|  | | | |  |  |  |  | Przelew komina |  | |  |  |  |
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 06:31 |
|
|
| kevlar |
| Wieloryb |

|
 |
| Dołączył: 28 Mar 2007 |
| Posty: 500 |
| Skąd: Dżibutti |
|
|
 |
Kiedyś kupiłem akwarium z kominem i sumpem. Niestety najpierw uruchomiłem a później pomyślałem (zamiast odwrotnie). No i teraz mam. Problem! A mianowicie. W kominie jest wylot do sumpa i nic więcej. Żadnego dodatkowego połączenia z sumpem. Moje obawy są takie że w przypadku zapchania się spływu z komina może dojść do sytuacji że pompa w sumpie wypompuje wodę do akwa gdzie z braku miejsca wyleje się na zewnątrz.
Czy jest jakieś rozwiązanie żeby zabezpieczyć komin w dodatkowy spływ bez wiercenia otworu co wiąże się z przenoszeniem na ten czas całego życia z akwa? |
|
_________________ Solniczka 100 litrów + sump 57 litrów. Parka błazenków + kraby + koralowce miękkie i inne różne stworki . |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
 |  | | | |  |  |  |  | |  | |  |  |  |
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 06:31 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:33 |
|
|
| sision |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 13 Sty 2008 |
| Posty: 110 |
| Skąd: Opole,woj.opolskie, Polska |
|
|
 |
| Bez wiercenia chyba nie, ale możesz tak zamontować pompę, że będzie pompować wodę do jednego poziomu, najwyżej później się spali, ale to chyba lepiej, niż zalać chałupę. Oczywiście mówię tu wersji "bez wiercenia" |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 21:42 |
|
|
| kevlar |
| Wieloryb |

|
 |
| Dołączył: 28 Mar 2007 |
| Posty: 500 |
| Skąd: Dżibutti |
|
|
 |
| A mógłbyś rozwinąć temat bo nie bardzo wiem o co chodzi z tym pompowaniem do pewnego poziomu. |
|
_________________ Solniczka 100 litrów + sump 57 litrów. Parka błazenków + kraby + koralowce miękkie i inne różne stworki . |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 21:56 |
|
|
| sision |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 13 Sty 2008 |
| Posty: 110 |
| Skąd: Opole,woj.opolskie, Polska |
|
|
 |
Pompę masz zamontowaną na jakiejś tam wysokości "X". Jeśli woda w sumpie spadnie poniżej poziomu pompy, to nie będzie ona miała czego pompować do akwa. To tak na chłopski rozum  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 18:36 |
|
|
| Ghost |