Forum Moje akwarium Strona Główna
Forum Moje akwarium Strona Główna Rejestracja FAQ Szukaj

Forum Moje akwarium Strona Główna » Galeria akwarii słodkowodnych i morskich » Moje ogólne 112 l. Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 

PostWysłany: Sro Mar 19, 2008 16:59 Odpowiedz z cytatem
kevlar
Wieloryb
Wieloryb
Broń boże żebym na kogokolwiek najeżdżałExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamation Ja także zaczynałem.
A powiem nawet że teraz też zaczynam tylko ze słonym akwa i owszem wypadłem ze słodkiego. Poświęciłem uwagę morszczyźnie i jeszcze przez parę lat też będę zaczynał z tym morskim bo jest mnóstwo koralowców do poznania. Ale!ExclamationExclamationExclamation
Właśnie to "ale" to moje "zboczenie" do używania poprawnych nazw ryb i niestety tak reaguję na nazwy np. głupik, guramin itp. A poza akwarystyką także tego nie lubię.
Pozdrawiam. Tak mam i zawsze będę dążył do używania poprawnych nazw.

Wysłany: Sro Mar 19, 2008 16:59
Reklama

PostWysłany: Czw Mar 20, 2008 16:15 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
grisham napisał:
No cóż wy rekiny, a ja amator od 2 miesięcy się uczę. Ciekawe, że każdy z Was gdy zaczynał był od razu fenomenem w temacie akwarystyki Question

fenomenem nie bede nigdy bo do tego nawet nie dążę ważne byś Ty miał/a z tego przyjemność.
nie wiem co miał na mysli Admin pisząc żeby nie najeżdażać na Cibie i zapewne nie dowiemy się dopuki sam nie odpowie....Smile
ja zaczynałem od labiryntów i mogę z całą dopowiedzialnością powiedzieć ze guramin, ryby guraminowate jest określeniem poprawnym

PostWysłany: Czw Mar 20, 2008 17:18 Odpowiedz z cytatem
kevlar
Wieloryb
Wieloryb
No to jeżeli nazwa "guramin" jest poprawna to bardzo wszystkich przepraszam za moje uszczypliwości. Ale jak wspomniałem trochę już wypadłem ze slodkiego. Tylko prosiłbym o jakieś fachowe wyprowadzenie mnie z błędu co do nazwy "guramin".
A jeszcze bym prosił o wyjaśnienie różnicy między "guraminowate" a "guramin" - bo to niestety mnie nurtuje. Dawno nie zajmowałem się akwarystyką słodkowodną i nie słyszłem wcześniej o rybach "guramin". Bardzo chętnie się czegoś dowiem na ich temat.

Moim zdaniem "gurami" to "gurami" a nie "guramin". Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

PostWysłany: Czw Mar 20, 2008 20:44 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
ahmmm no więc (tak wiem nie zaczyna sie zdania od 'no więc'.. Smile )
z mojej madrej lektórki wynika tak....
(...) Trichogaster - Guraminy rodzaj należący do podrodziny Trichogasterinae - guraminowate w rodzinie beloncjowatych(...)

guraminowate lub guramiowate podrodzina ryb zaliczają się do niej wszystkie gurami jak i prętnik trójbarwny
z odmiany języka polskiego wynikało by, że jak podrodzina guraminowate to jej przedstawiciel bedzie nazwany gurami lub guramin 'em ja to pojmuję w taki sposób że obydwie nazwy są poprawne i nie ma dla mnie większego znaczenia której akwarysta używa
wątpię że w 100% Cię przekonałem... ;D

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 04:25 Odpowiedz z cytatem
kevlar
Wieloryb
Wieloryb
Hmm, przemyślę to jeszcze raz i pewnie zaakceptuję. Smile

PostWysłany: Nie Mar 30, 2008 19:22 Odpowiedz z cytatem
grisham
Ikra
Ikra

Troszeczkę się podszkoliłem i mała rewolucja w akwarium, rybki zniosły to nader dobrze.

Pomocne będą kolejne wskazówki.
Mam zamiar zmienić żwirek na 1-3 mm tylko jak sie do tego zabrać Question
Jak to zrobić bez restartu Question
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

PostWysłany: Nie Mar 30, 2008 22:03 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
zbierasz całą wodę do wiadra wrzucasz tam rybki właczasz im filtr, wymieniasz podłoże na nowe wypłukane Very Happy najlepiej jednego koloru i nie zmieniające odczynu wody
następnie zalewasz akwarium większością wody 'starej' sadzisz roślinki wg zasady duże z tyłu małe z przodu zostawiasz troszkę miejsca aby rybki miały gdzie popływać
nastęnie ładujesz rybki do środka i dolewasz odstanej wody jako podmiankę
proponuję też troszkę zmniejszyć obsadę i zdecydować się na rybki zamieszkujące jeden biotop lub wymagające podobnej jakościowo wody

zrezygnował bym z karmnika na żywy pokarm - słabsze osobniki nie będą dopuszczane do żarełka...

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 17:50 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
Wow Wow Wow Wow Twoje akwarium po przeróbce wygląda całkiem całkiem, jestem ciekaw jak będzie wyglądało po zmianie żwiru Wink

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 04:14 Odpowiedz z cytatem
kevlar
Wieloryb
Wieloryb
To czarne tło wydaje mi się ładniejsze od niebieskiego.
Muszę powiedzieć że masz rękę do akwa.

PostWysłany: Sro Kwi 02, 2008 13:30 Odpowiedz z cytatem
grisham
Ikra
Ikra
To niebieskie tło to była fototapeta, szybko przekonałem się, że ochydnie wyglądała, teraz tylko zastępczo czarny pomalowany brystol. Będzie styropianowe wypalone nitro koloru czarnego z podświetleniem. Dziś wymiana żwirku i podłoża.

Podłoże:

1. Tetra COMPLETE SUBSTRATE
2. Tetra AQUA NITRATE MINUS
3. Żwirek biały 2 - 4 mm

Co sądzicie o tej kombinacji. (kombinacja wydaje mi się optymalna ) Question

PostWysłany: Sro Kwi 02, 2008 20:13 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
o 1 i 2 nic nie wiem :ooops: a jeśłi chodzi i żwir to im ciemniejszy tym lepiej Smile tak więc biały nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem na ciemnym nie widać syfków i rybcie się ładniej wybarwiają i jest bardziej naturalnie wyglądającym podłożem.

proszę o zmniejszenie rozmiarów zdjęć bo nie każdy posiada jakiś super mega wielki monitor ---> rozjechał mi się obraz Moving Green

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2008 19:27 Odpowiedz z cytatem
grisham
Ikra
Ikra
I po wymianie zwirku. Tetra COMPLETE SUBSTRATE na spod, Tetra AQUA NITRATE MINUS srodek, zwirek na wierzch.

Narazie rybcie ok. Parametry w normie.

PostWysłany: Pią Kwi 04, 2008 12:35 Odpowiedz z cytatem
kozak-93
Narybek
Narybek
Akwa wygląda coraz lepiej Moving Green widzę , że chyba nawet ryb jest mniej.Tak trzymać Happy Aha i jeszcze jedno dokup kilka roślin i wtedy będzie już naprawdę wypas Afro

PostWysłany: Pią Kwi 04, 2008 18:09 Odpowiedz z cytatem
grisham
Ikra
Ikra
Roślin i tak jest chyba za dużo, za trzy cztery tygodnie będzie dżungla. Naworzone są planta gainer ferro+. Posiadam jeszcze kotnik 30 l. i tam po trzech tygodniach brakowało miejsca dla rybek

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 06:44 Odpowiedz z cytatem
administrator
Wieloryb
Wieloryb
teraz jest ok i czekamy na następne zdjęcia za kilka tyg. już z podrośniętymi roślinami

Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 06:44
Reklama
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu