|  | | | |  |  |  |  | MOJE CHORUJA |  | |  |  |  |
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 08:44 |
|
|
| anka |
| Nowy |

|
 |
| Dołączył: 10 Cze 2007 |
| Posty: 4 |
|
|
|
 |
KUPIłAM W PłATKACH POKARM ZA 3 ZłOTE WIELORODNY, WODE ZMIENIAM RAZ NA MIESIAC, FILTR MAM, GRZAłKI NIE MAM BO PO CO JAK JEST LATO W ZIMIE PODłACZE OD WCZORAJ ZADNA RYBKA NIE UMARLA ALE JEDNA CZARNA MA ZLOZONE PłETWY I SIEDZI NA DNIE CO TO MOZE BYC NIE KTORE MAJA BIALE KROPKI ALE NIE WSZYSTKIE KOLEGA POEIWEDZIAL ZE TO PRZES TE SZTOCZNE ROSLINKI BO SOBIE KUPIłAM BO LADNE BYLY
POMOCY BLAGAM, JA KOCHAM TE RYBCIE TYLKO NIEWIEM CO I M JEST |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
 |  | | | |  |  |  |  | |  | |  |  |  |
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 08:44 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 10:08 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
| Dołączył: 04 Maj 2007 |
| Posty: 767 |
| Skąd: LBN |
|
|
 |
to jakiś absurd...nic nie wiesz o rybkach jakie masz ani o ich warunkach
popełniasz podstawowe błędy początkującego "akwarysty"
włącz tą grzałkę i nastaw termostat na 27*Calbo i 28*C jak w ciągu kilku dni nie pomoże to zakup jakiś środek bakteriobujczy do akwa...masz w akwa ospę i podnieśienie temp powinno wystarczyć
sztuczne roślinki nie powinny wywoływać ospy... ale wyjmij je i do wyleczenia nic nie wkładaj do akwa ...
ps masz za małe akwa na tak dużo rybek to też może być przyczyną ich choroby....
pisz mniejszymi literkami |
|
_________________ "It looks very very natural" |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 15:13 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
| Dołączył: 28 Mar 2007 |
| Posty: 656 |
| Skąd: Zamość |
|
|
 |
| wwr napisał: |
|
Troche spokojniej kolego więcej wyrozumiałości każdy stawial swoje pierwsze kroki w akwarystyce niekrytykujmy innych tylko skupmy sie jak im udzielic pomocy.
Kolanke odsyłam do posta:
http://mojeakwarium.phorum.pl/viewtopic.php?t=449 |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 15:56 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
| Dołączył: 04 Maj 2007 |
| Posty: 767 |
| Skąd: LBN |
|
|
 |
[quote="davids"]
| wwr napisał: |
|
Troche spokojniej kolego więcej wyrozumiałości każdy stawial swoje pierwsze kroki w akwarystyce niekrytykujmy innych tylko skupmy sie jak im udzielic pomocy.
czy to nie jest jakby troszkę poza tematem? no rozumie user ale mod który powinien dawać przykład?
i jestem spokojny... nie ma we mnie złości pozatym że skrytykowałem to pomogłem...więc nie ma potrzeby mnie uspokajać... PiS  |
|
_________________ "It looks very very natural" |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 16:33 |
|
|
| kevlar |
| Wieloryb |

|
 |
| Posty: 500 |
| Skąd: Dżibutti |
|
|
 |
1/ Może od początku.
- Jakiego litrażu masz akwarium?
- Czy zmieniasz całą wodę czy robisz częściowe podmiany?
- Czy do zmiany/podmiany używasz odstanej wody?
- Jaką masz temperaturę w akwarium (masz termometr?)
- Jaki gatunek rybek masz w akwarium?
- Jakie masz oświetlenie? (będzie wtedy można coś doradzić z roślinkami żebyś nie musiała trzymać w akwa tego sztucznego paskudztwa).
2/ Z tego co piszesz to prawdopodobnie Twoje molinezje? są chore na ospę.
Żeby coś temu zaradzić zalecałbym podwyższenie temperatury (tylko bez przesady - czyli pewnie grzałeczkę będzie trzeba kupić wcześniej) i ewentualne zastosowanie lekarstwa na ospę (osobiście sprawdziłem leki Sery i śmiało mogę polecić). Jednak z lekarstwem może się na razie wstrzymaj (samo podwyższenie temperatury może pomóc). Wystarczy obserwować czy choroba postępuje. Jeżeli będzie ustępować to nie potrzebne lekarstwo. |
|
Ostatnio zmieniony przez kevlar dnia Wto Cze 12, 2007 17:59, w całości zmieniany 1 raz _________________ Solniczka 100 litrów + sump 57 litrów. Parka błazenków + kraby + koralowce miękkie i inne różne stworki . |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 17:51 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Kolego wwr ale nierozumie o jakim konkretnie przykladzie mowisz owszem powinienem dawać przykład i chyba go daje bo upominam ciebie zebyś troszke był bardziej wyrozumialy do nowych urzytkowników nie kazdy urodził sie akwarysta ale nieprowadzmy do takiej atmosfery jaka panuje na innych forach typu ja "ja wiem lepiej" rozmowe uwazam za zakończona chyba juz sobie wszystko wyjaśniliśmy wieć powrót do tematu. |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 10:47 |
|
|
| anka |
| Nowy |

|
 |
| Dołączył: 10 Cze 2007 |
| Posty: 4 |
|
|
|
 |
dziś zdechli prawie wszystkie te czarne i głupiki, zostały 2 rypki w zoologicznym pan powiedział ze one tez umra i żebym je wywaliła do sedesu bo szkoda zeby sie męczyli. Wienc spusciłam w sedesie wszystkie
bede miala akwarium od nowa ale teraz lepsze, kupie teraz zwirek tylko niewiem jaki lubie kolor zołty i czerwony czy mozna żwir mieszac kupie roslinki ladne takie trawki ładne sa, krewetki mie sie podobaja ale nie zna msie na nic poradzcie jakie kupic    
a wody nie tzeba grzać bo ma 23 stopnie        swiatlo to mam tka jasną lampke nad akwarium i dobrze swieci wiec wystarczy na pewno.
dziekuje za pomoc    coraz bardziej podobaja mi sie rypki |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 11:49 |
|
|
| davids |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| Dziewczyno słownik do ręki bo nieda sie tego czytać jeżeli nadal tak będziesz raniła polszczyzne to będizemy usówac twoje posty bo chyba nieczytasz co do ciebie ludzie piszą a rybek niewywalaj tylko najlepiej oddaj komus moze w zoologicznym przyjma a coś mi sie wydaje ze ty znami nie rozmawiasz poważnie. |
|
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 15:49 |
|
|
| kevlar |
| Wieloryb |

|
 |
| Posty: 500 |
| Skąd: Dżibutti |
|
|
 |
W jajo nas robisz czy na poważnie piszesz? |
|
_________________ Solniczka 100 litrów + sump 57 litrów. Parka błazenków + kraby + koralowce miękkie i inne różne stworki . |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 15:49 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |