|  | | | |  |  |  |  | Troche o kirysku spiżowym |  | |  |  |  |
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 16:13 |
|
|
| rybol_1 |
| Duża ryba |

|
 |
| Dołączył: 26 Mar 2007 |
| Posty: 469 |
| Skąd: Rybnik |
|
|
 |
Rodzina corydoras obejmuje wiele gatunków małych sumików zasiedlających wody Ameryki Południowej. Cechą charakterystyczną tych ryb jest mocno wygrzbiecony ciało, pokryte dwoma szeregami płytek kostnych zachodzących jedna na drugą. Jednym z gatunków tej rodziny jest kirysek spiżowy, rozpowszechniony w wodach Wenezueli i Trynidadu, aż po dorzecze La Platy na południu. Samice są nieco większe niż samce, osiągają długość do 7cm.
Kiryski prowadzą denny tryb życia, przekopując dno w poszukiwaniu pokarmu, dlatego najodpowiedniejszym podłożem dla kirysków jest piasek. W akwarium jedzą każdy podany im pokarm, ale radzę dożywiać je tabletkami. Wymagają zbiorniki co najmniej 100l bo w mniejszych akwariach karłowaceją i wyskakują z nich. Żyją w grupach z przewagą liczebną samców. Temperatura w akwarium powinna wynosić 20-22 stopnie C. Skład i jakość wody nie mają większego znaczenia.
Rozmnażanie:
Do tarła używamy mniej więcej zbiorników o pojemności około 50l. 2 samców przypada na 1 samicę. Tarło zwykle odbywa się po raptownym spadku ciśnienia atmosferycznego lub po gwałtownej ulewie. Jeśli mamy w zbiorniku parę hodowlaną to możemy sprowokować tarło dodając tyle przechodzonej wody do akwarium aby temperatura spadła o około 5 stopni. Samica składa jaja na poprzednio wyczyszczonym miejscu. Ikry jest około 50-100 ziarenek. Zaraz po tarle rodziców usuwamy i do wody dodajemy kilka kropli MFC. Larwy wykluwają się po około 60h, a po kilku dniach umieją już swobodnie pływać. Odpowiednim pokarmem dla młodych są nicienie mikro, a gdy już troche urosną to podaje się im siekane rureczniki.
Kirysek spiżowy i inni przedstawiciele rodzaju Corydoras są odpowiednim uzupełnieniem dużych, zbiorowych akwariów. Kiryski są stosunkowo zimnolubne dlatego wodę należy utrzymywać w okolicach 18-22 stopni C.
Tutaj zdjęcie zapożyczone ze strony http://www.agata.gulip.pl/strona_aga6_kirysek.htm
Cały artykuł jest napisany przez mnie i zabraniam jego kopiowania. Możliwe że ukaże się w miesięczniku "Nasze akwarium". |
|
_________________ Każda ryba ma swoje piękno |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
 |  | | | |  |  |  |  | |  | |  |  |  |
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 16:13 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 19:43 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
| Dołączył: 04 Maj 2007 |
| Posty: 767 |
| Skąd: LBN |
|
|
 |
siakoś mi okropnie ciężko uwierzyć że sam to wypociłeś używająć pełnych zdań...ale skoro tak mówisz...
to traz pochwal się ile już ochowałeś młodych tego rybka  |
|
_________________ "It looks very very natural" |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 09:21 |
|
|
| rybol_1 |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
| ja jeszcze czekam aż troche podrosną, ale mój brat w młodości miał ich sporo( jeszcze pamiętam, choć to było 6 lat temu, jak mój brat miał 19l)) |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 15:07 |
|
|
| Emi |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 28 Sie 2007 |
| Posty: 167 |
|
|
|
 |
|
_________________ Pozdrawiam,
Emi
Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 15:33 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
w tym momęcie proszę o nałożenie kary na Rybola bo! to już nie pierwszy raz...znów udowodnił że nie zasługuje na pełnienie jakiejkolwiek funkcji na żadnym forum skopiował zdania z róznych art. w większości z tego co podała kol. Emi
Rybol jak nielegalny sklep to prawa autorskie...no  
brak mi słów dlaczego jesteś dalej modem co!
ręce mi opadają jaki Ty jesteś beszczelny |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 15:57 |
|
|
| Emi |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 28 Sie 2007 |
| Posty: 167 |
|
|
|
 |
Rybol, Ty chyba dziecko nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze to jest karalne!
| Cytat: |
| Posty i tematy niezgodne z prawem polskim, naruszające prawo, w tym prawa autorskie i prawo własności intelektualnej będą kasowane, a autorzy będą otrzymywali ostrzeżenia lub będą banowani , dotyczy to również publikowania treści z innych for, stron www, których nie jest się autorem, a na które ich autor nie wyraził pisemnej zgody w przypadku zamieszczania takich treści musisz poinformować moderatora oraz przesłać mu w jakiejś formie pisemną zgodę autora. |
To fragment regulaminu! Jeśli moderator go nie przestrzega to co to za moderator! Co to za forum!     |
|
_________________ Pozdrawiam,
Emi
Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 16:07 |
|
|
| neonka |
| Ikra |

|
 |
| Dołączył: 30 Paź 2007 |
| Posty: 11 |
|
|
|
 |
" Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). "
To też cytat z regulaminu samego forum. Cos chyba z tym modem jest nie tak      |
|
_________________ W akwariach można się zatopić
Ciekawe jaką nośność ma strop w bloku - lepiej ubezpiecze się przed sąsiadką  |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 17:42 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
witam kol NEONKĘ na forum i odrazu mówię że wstyd mi za Tego no RYBOLA!
mam nadzieję że nasz admin zrobi z tym porządek...wyciszenie sprawy ty nie załatwienie jej...
a narazie proszę nie zwracać na niego uwagi...proszę  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 17:58 |
|
|
| rybol_1 |
| Duża ryba |

|
 |
|
|
 |
ej ja to sam pisałem!        
a tam nie było nic dokładnie ściągniętego bo tą stronę po <u><b>pierwszy widze</b></u>         
wiec dlatego nie chce słuchać takich oszczerstw!  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 18:17 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
nie bede komentował... ale... słowo w słowo jest to samo
ciekawe co na to "nasze akwarium" i www.zoologia.szczeniak.pl im się to i tak nie spodoba
"mocno wygrzbiecony" wiesz ja wątpię że takimi słówkami operujesz  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 18:25 |
|
|
| neonka |
| Ikra |

|
 |
| Dołączył: 30 Paź 2007 |
| Posty: 11 |
|
|
|
 |
| wwr napisał: |
witam kol NEONKĘ na forum i odrazu mówię że wstyd mi za Tego no RYBOLA!
mam nadzieję że nasz admin zrobi z tym porządek...wyciszenie sprawy ty nie załatwienie jej...
a narazie proszę nie zwracać na niego uwagi...proszę  |
Miło mi poznać
Co do Rybola - nie masz się co za niego wstydzić - sam powinien to robić - przywłaszczając czyjeś teksty. Nawiasem mówiąc jest to tzw. przestępstwo internetowe  |
|
_________________ W akwariach można się zatopić
Ciekawe jaką nośność ma strop w bloku - lepiej ubezpiecze się przed sąsiadką  |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 12:08 |
|
|
| kozak-93 |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 15 Paź 2007 |
| Posty: 146 |
| Skąd: Ząbki koło Warszawy |
|
|
 |
|
_________________ Astronotus ocellatus i drobnica. |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 12:44 |
|
|
| fr33k |
| Mała ryba |

|
 |
| Dołączył: 09 Cze 2007 |
| Posty: 235 |
|
|
|
 |
ja widze słowo słowo z artykułu co wkleiła Emi!   
Nie zamierzam z Tobą rozmawiać już na żaden temat , myślałem ze jestes troche poważniejszy. Ale jak widać gówniarz z Ciebie.
przywłaszczasz sobie czyjeś prace poprostu ŻENADA!  
mam nadzieje ze nie ejstes tu moderatorem już.
nie skopiowałeś tego? a to co artykuł Twoj
''Rodzina corydoras obejmuje wiele gatunków małych sumików zasiedlających wody Ameryki Południowej. Cechą charakterystyczną tych ryb jest mocno wygrzbiecony ciało, pokryte dwoma szeregami płytek kostnych zachodzących jedna na drugą. Jednym z gatunków tej rodziny jest kirysek spiżowy, rozpowszechniony w wodach Wenezueli i Trynidadu, aż po dorzecze La Platy na południu. Samice są nieco większe niż samce, osiągają długość do 7cm. ''
artykuł ze strony którą podała Emi :
''Rodzina Callichthyidae obejmuje wiele gatunków małych sumików z rodzaju Corydoras, zasiedlających wody Ameryki Południowej. Cechą charakterystyczną tych ryb jest krótkie, mocno wygrzbiecone ciało, pokryte dwoma szeregami płytek kostnych, zachodzących jedna na drugą; z ich powodu przyjęła się dotąd używana nazwa "sumiki pancerne". Jednym z gatunków tej rodziny jest kirysek spiżowy, rozpowszechniony w wodach Wenezueli i Trinidadu, aż po dorzecze La Platy na południu. Samice są nieco większe i bardziej masywne niż samce, osiągają długość do 7 cm''
dalej mam wklejać ;] |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 12:44 |
|
|