Forum Moje akwarium Strona Główna
Forum Moje akwarium Strona Główna Rejestracja FAQ Szukaj

Forum Moje akwarium Strona Główna » Biotopy » Troche o kirysku spiżowym
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Troche o kirysku spiżowym 
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 16:13 Odpowiedz z cytatem
rybol_1
Duża ryba
Duża ryba
Rodzina corydoras obejmuje wiele gatunków małych sumików zasiedlających wody Ameryki Południowej. Cechą charakterystyczną tych ryb jest mocno wygrzbiecony ciało, pokryte dwoma szeregami płytek kostnych zachodzących jedna na drugą. Jednym z gatunków tej rodziny jest kirysek spiżowy, rozpowszechniony w wodach Wenezueli i Trynidadu, aż po dorzecze La Platy na południu. Samice są nieco większe niż samce, osiągają długość do 7cm.

Kiryski prowadzą denny tryb życia, przekopując dno w poszukiwaniu pokarmu, dlatego najodpowiedniejszym podłożem dla kirysków jest piasek. W akwarium jedzą każdy podany im pokarm, ale radzę dożywiać je tabletkami. Wymagają zbiorniki co najmniej 100l bo w mniejszych akwariach karłowaceją i wyskakują z nich. Żyją w grupach z przewagą liczebną samców. Temperatura w akwarium powinna wynosić 20-22 stopnie C. Skład i jakość wody nie mają większego znaczenia.

Rozmnażanie:
Do tarła używamy mniej więcej zbiorników o pojemności około 50l. 2 samców przypada na 1 samicę. Tarło zwykle odbywa się po raptownym spadku ciśnienia atmosferycznego lub po gwałtownej ulewie. Jeśli mamy w zbiorniku parę hodowlaną to możemy sprowokować tarło dodając tyle przechodzonej wody do akwarium aby temperatura spadła o około 5 stopni. Samica składa jaja na poprzednio wyczyszczonym miejscu. Ikry jest około 50-100 ziarenek. Zaraz po tarle rodziców usuwamy i do wody dodajemy kilka kropli MFC. Larwy wykluwają się po około 60h, a po kilku dniach umieją już swobodnie pływać. Odpowiednim pokarmem dla młodych są nicienie mikro, a gdy już troche urosną to podaje się im siekane rureczniki.

Kirysek spiżowy i inni przedstawiciele rodzaju Corydoras są odpowiednim uzupełnieniem dużych, zbiorowych akwariów. Kiryski są stosunkowo zimnolubne dlatego wodę należy utrzymywać w okolicach 18-22 stopni C.

Tutaj zdjęcie zapożyczone ze strony http://www.agata.gulip.pl/strona_aga6_kirysek.htm

Cały artykuł jest napisany przez mnie i zabraniam jego kopiowania. Możliwe że ukaże się w miesięczniku "Nasze akwarium".

Wysłany: Pon Paź 29, 2007 16:13
Reklama

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 19:43 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
siakoś mi okropnie ciężko uwierzyć że sam to wypociłeś używająć pełnych zdań...ale skoro tak mówisz...Very Happy
to traz pochwal się ile już ochowałeś młodych tego rybka Very Happy

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 09:21 Odpowiedz z cytatem
rybol_1
Duża ryba
Duża ryba
ja jeszcze czekam aż troche podrosną, ale mój brat w młodości miał ich sporo( jeszcze pamiętam, choć to było 6 lat temu, jak mój brat miał 19l))

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 15:07 Odpowiedz z cytatem
Emi
Narybek
Narybek
Rybol, nooo bardzo Cię proszę....

http://www.zoologia.szczeniak.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=6

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 15:33 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
w tym momęcie proszę o nałożenie kary na Rybola bo! to już nie pierwszy raz...znów udowodnił że nie zasługuje na pełnienie jakiejkolwiek funkcji na żadnym forum skopiował zdania z róznych art. w większości z tego co podała kol. Emi
Rybol jak nielegalny sklep to prawa autorskie...no ExclamationExclamationExclamation

brak mi słów dlaczego jesteś dalej modem co!Question

ręce mi opadają jaki Ty jesteś beszczelny

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 15:57 Odpowiedz z cytatem
Emi
Narybek
Narybek
Rybol, Ty chyba dziecko nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze to jest karalne!

Cytat:
Posty i tematy niezgodne z prawem polskim, naruszające prawo, w tym prawa autorskie i prawo własności intelektualnej będą kasowane, a autorzy będą otrzymywali ostrzeżenia lub będą banowani , dotyczy to również publikowania treści z innych for, stron www, których nie jest się autorem, a na które ich autor nie wyraził pisemnej zgody w przypadku zamieszczania takich treści musisz poinformować moderatora oraz przesłać mu w jakiejś formie pisemną zgodę autora.

To fragment regulaminu! Jeśli moderator go nie przestrzega to co to za moderator!ExclamationExclamation Co to za forum!ExclamationExclamationQuestionQuestionQuestion

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 16:07 Odpowiedz z cytatem
neonka
Ikra
Ikra
" Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). "

To też cytat z regulaminu samego forum. Cos chyba z tym modem jest nie tak QuestionQuestionQuestionQuestionQuestion

Ciekawe jaką nośność ma strop w bloku - lepiej ubezpiecze się przed sąsiadką Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 17:42 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
witam kol NEONKĘ na forum i odrazu mówię że wstyd mi za Tego no RYBOLA!
mam nadzieję że nasz admin zrobi z tym porządek...wyciszenie sprawy ty nie załatwienie jej...
a narazie proszę nie zwracać na niego uwagi...proszę Wink

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 17:58 Odpowiedz z cytatem
rybol_1
Duża ryba
Duża ryba
ej ja to sam pisałem!ExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamation
a tam nie było nic dokładnie ściągniętego bo tą stronę po <u><b>pierwszy widze</b></u>ExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamation

wiec dlatego nie chce słuchać takich oszczerstw!ExclamationExclamation

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 18:17 Odpowiedz z cytatem
wwr
Rekin
Rekin
nie bede komentował... ale... słowo w słowo jest to samo
ciekawe co na to "nasze akwarium" i www.zoologia.szczeniak.pl Question Question Question Question im się to i tak nie spodoba
"mocno wygrzbiecony" wiesz ja wątpię że takimi słówkami operujesz Very Happy

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 18:25 Odpowiedz z cytatem
neonka
Ikra
Ikra
wwr napisał:
witam kol NEONKĘ na forum i odrazu mówię że wstyd mi za Tego no RYBOLA!
mam nadzieję że nasz admin zrobi z tym porządek...wyciszenie sprawy ty nie załatwienie jej...
a narazie proszę nie zwracać na niego uwagi...proszę Wink

Miło mi poznać Smile
Co do Rybola - nie masz się co za niego wstydzić - sam powinien to robić - przywłaszczając czyjeś teksty. Nawiasem mówiąc jest to tzw. przestępstwo internetowe Smile

Ciekawe jaką nośność ma strop w bloku - lepiej ubezpiecze się przed sąsiadką Smile

PostWysłany: Sro Paź 31, 2007 12:08 Odpowiedz z cytatem
kozak-93
Narybek
Narybek
oj rybol rybol...

PostWysłany: Sro Paź 31, 2007 12:44 Odpowiedz z cytatem
fr33k
Mała ryba
Mała ryba
ja widze słowo słowo z artykułu co wkleiła Emi!ExclamationExclamationExclamationExclamationExclamation
Nie zamierzam z Tobą rozmawiać już na żaden temat , myślałem ze jestes troche poważniejszy. Ale jak widać gówniarz z Ciebie.
przywłaszczasz sobie czyjeś prace poprostu ŻENADA!ExclamationExclamationExclamationExclamation

mam nadzieje ze nie ejstes tu moderatorem już.

nie skopiowałeś tego? a to co artykuł Twoj
''Rodzina corydoras obejmuje wiele gatunków małych sumików zasiedlających wody Ameryki Południowej. Cechą charakterystyczną tych ryb jest mocno wygrzbiecony ciało, pokryte dwoma szeregami płytek kostnych zachodzących jedna na drugą. Jednym z gatunków tej rodziny jest kirysek spiżowy, rozpowszechniony w wodach Wenezueli i Trynidadu, aż po dorzecze La Platy na południu. Samice są nieco większe niż samce, osiągają długość do 7cm. ''

artykuł ze strony którą podała Emi :
''Rodzina Callichthyidae obejmuje wiele gatunków małych sumików z rodzaju Corydoras, zasiedlających wody Ameryki Południowej. Cechą charakterystyczną tych ryb jest krótkie, mocno wygrzbiecone ciało, pokryte dwoma szeregami płytek kostnych, zachodzących jedna na drugą; z ich powodu przyjęła się dotąd używana nazwa "sumiki pancerne". Jednym z gatunków tej rodziny jest kirysek spiżowy, rozpowszechniony w wodach Wenezueli i Trinidadu, aż po dorzecze La Platy na południu. Samice są nieco większe i bardziej masywne niż samce, osiągają długość do 7 cm''

dalej mam wklejaćQuestion;]

Wysłany: Sro Paź 31, 2007 12:44
Reklama
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu