|  | | | |  |  |  |  | czarne wody |  | |  |  |  |
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 18:47 |
|
|
| skoti |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 04 Maj 2007 |
| Posty: 107 |
| Skąd: PIŁA |
|
|
 |
witam chcialbym zalozyc niby czarne wody niby dlatego ze bedzie tam troche roslin za podloze posluzy czarny zwir itp
moje pytanie brzmi czy Cryptocoryne aponogetifolia i ryby takie jak gurami zwawik czerwieniak danio molinezja, bocja i mulojad przezyje w tym akwa |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
 |  | | | |  |  |  |  | |  | |  |  |  |
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 18:47 |
|
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 20:10 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
| Posty: 767 |
| Skąd: LBN |
|
|
 |
zamierzasz jakoś radykalnie zmieniać parametry na te z BW czy wiąże się to tylko z nadaniem wodzie bursztynowego koloru...
jak duże masz akwarium? poza tym jaki sens ma robienie czarnych wod z obsadą nie koniecznie z tego biotopu... odpowiedz żaden.... |
|
_________________ "It looks very very natural" |
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:20 |
|
|
| skoti |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
woda bedzie "brudzona"wywarem z szyszek olchy akwa 400l powody sa powazne i prosze o odpowiedz   |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lis 14, 2007 10:54 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
nie wiem jak bardzo chcesz zakwasić wodą w baniaku do jakiakich parametrów dążysz a jakie masz? Podaj pH i TWW? Wtedy bedzie można coś więcej napisać bez pomiarów parametrów nie rdaził bym zabawy w BW bo może to sięskończyć żle dla rybek Pamiętaj że wywar z "szyszek" ochy po za kolorem wprowadza do wody duże ilości garbników i mocno wodę zakwasza jeśłi TWW jest niskie (bufor)
napisałeś "powody są poważne" najważniejsze to są dobre warunki dla ryb myślę że zwartka sobie poradzi jeśli chodzi o rybki to niestety nie są one typowymi przedstawicielami BW więc jak dla mnie ponownie bez sensu
nie widzę poważnych powodów do takiej zmiany wyjdzie misz masz biotopowy.... ale jbc to służę pomocą |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lis 14, 2007 21:27 |
|
|
| skoti |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
ty nie masz wnikac do powodow tej zmiany zbiornika teraz nia mam paremetrow bo ostanie 2 miechy nie miezylem macie mi powiedziec czy ryby i rosliny przezyja i beda sie wmiare czuly a jak nie to poeksperymentuje i bedzie to problem dla ryb a takto powiecie mi czy mam szukac dla nich nowego domu czy moga zostac wode nie bede mocno zakwaszal ale co i jak niewiem do nie mam kasy na poniary!  ODPISZCIE NA PYTANIA!     |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Sro Lis 14, 2007 22:13 |
|
|
| zwierzu |
| Narybek |

|
 |
| Dołączył: 08 Lip 2007 |
| Posty: 130 |
| Skąd: Słupsk |
|
|
 |
| skoti uspokuj się, wwr radzi Ci bardzo dobrze, jak będziesz miał gwałtowny skok parametrów wody, to ryby mogą nawet wykręcić się brzuchem do tafli wody, bądź dostać chorób kręgosłupa. Więc lepiej jak masz możliwość, to zmierz te parametry wody i podaj jakie chcesz mieć. To dla dobra ryb, a nie dla czepiania się ... |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 15:18 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
| skoti napisał: |
| ty nie masz wnikac do powodow tej zmianyz biornika |
ciężko coś doradzić...nie znając powodów tej zachciewajki Twojej...
wiesz że chemia wody nie jet tak prosta jak CI się wydaje....
nie wnikam do powody tylko szukam przyczyny...
| teraz nia mam paremetrow bo ostanie 2 miechy nie miezylem |
a jakie parametry miałes 2 miesiące temu? jak masz stabilny baniak to nie powinny bardzo skakać... a łatwiej bedzie można powiedzieć coś o parametrach które woda bedzie mogła mieć i czy bedzie bardzo złą dla ryb i rośłin...
| macie mi powiedziec czy ryby i rosliny przezyja i beda sie wmiare czuly |
nic nie musimy co to sklep? każdy jest tu miłośnikiem i fanatykiem nikt nam za to nie płaci więc nic nie musimy jest to tylko i wyłącznie dobra wolia i chęć dzielania się wiedzą i spostrzeżeniami jasne!
w miarę to za mało powinny mieć parametry zbliżone jak najbardziej do naturalnych
| a jak nie to poeksperymentuje i bedzie to problem dla ryb |
zakładam że prawnikiem nie jesteś użyj sumienia....
a takto powiecie mi czy mam szukac dla nich nowego domu czy moga zostac wode nie bede mocno zakwaszal ale co i jak niewiem do nie mam kasy na poniary!  |
piszesz że nie bedziesz mocno zakwaszał tak? a skad to wiesz jak bardzo ją zakwasisz? skoro nie masz testów i nie wiesz jaką masz teraz twardość podaj pomiary stare...plizzz 400 L to sporo zakłądając że chcesz uzyskać tylko kolor potrzeba Ci około 200szt. szyszek (może więcej) ja nie podejmę się na oko obliczenia parametrów a od tego zależy czy ryby bedą tam się dobrze czuły
ODPISZCIE NA PYTANIA!    |
zabrakło proszę albo wystrczyło nie stawiać "     "
po co ta agresja dla włsnego widzi mi się chcesz potraktować ryby jako
eksperyment
zroum że bez znajomości tego co "pływa w wodzie" jest trudno coś wywróżyć jak chcesz mieć BW to zmień obsadę jak nie to nie zabrwiaj dąż do odwzorowania natury a te włąnie naturalne zachowania ryb będą nagrodą za stworzenie im dobrych warunków widziałęś kiedyś ramirezkę z młodymi? to jest to! i to są BW
napisz o co Ci chodzi i odpowiem nikt tu nie jest wróżką by zgadywać co chcesz zrobić i nikt się nie podejmie dawania jakich kolwiek rad
musisz się zdecydować na co stawiasz
bardzo haotyczna odp na bardzo haot. pytania i rozkazy które są zbędne
pozdr |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 18:04 |
|
|
| skoti |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
| spoko ludzie moze mnie troche ponioslo ale wczoraj caly dzien chodzilem nerwowy dokladnie parametrow nie pamietam nie byly wesole ale ph7 N8 NO20 reszty nie pamietam wiec nie bede zgalyweal testy bede mial dopiero po nowym roku niestety ale funduszy brak z tego co napisaliscie to tylko otrzymalem jedna odp(nie umiem wklejac cytatow wiec napisze:P)....jak chcesz mieć BW to zmień obsadę.... i o takie konkretne opdowiedzi mi chodzilo a tyby znajda dom u mojego zolwia:D wiec o to sie nie martwie |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 18:08 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
napisałęś coś o niby BW teraz widzę zmianę na + prawdziwe bw to się chwali szkoda że nie pamiętasz tww...było by łatwiej
rybki znajdą dom u żółwia czyli idą na talerz? troszkę szkoda
moożę byś coś spróbował wymienić np na stado neona do BW jak znalazł.... |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 20:24 |
|
|
| fr33k |
| Mała ryba |

|
 |
| Dołączył: 09 Cze 2007 |
| Posty: 235 |
|
|
|
 |
| ja bym nie wsadzał ryb z azji do czarnych wód hmm bo BW kojarzą sie arczej z Ameryką południową nie lubie takich mieszanin |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 21:29 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
kojarzy nie kojarzy prawda jest taka że BW są także w Afryce i Azji ale to nie ma znaczenia bo żadna z ryb w tym baniaczku nie pływa w TZW czarnych wodach węc obsada do wymiany...
ale fakt faktem Fr33k że jak biotop to nie mieszać a zabierając się za biotop trzeba robić to profesjonalnie jak np jedna taka akwarystka z duuużego forum 1128 L i BW wow ok koniec tego zaśmiecania wątka
pisz Skoti i bedziemy myśleć co dalej |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 21:49 |
|
|
| fr33k |
| Mała ryba |

|
 |
| Dołączył: 09 Cze 2007 |
| Posty: 235 |
|
|
|
 |
noo ona robi coś wspaniałego
ale bez zasmiecania.
tak BW sa i w afryce i w azjii ale trzeba wiedziec jakie ryby zyją w czarnych wodach danego kontynentu |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 00:11 |
|
|
| wwr |
| Rekin |

|
 |
|
|
 |
w tej kwestii polecam google.pl tam poważnie wszystko jest  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 18:46 |
|
|
| skoti |
| Narybek |

|
 |
|
|
 |
narazie zostane przy tym co mam szkoda mi co niektorych ryb np bocje albo mulojada na te ryby uwielbiam patrzec wiec jak one by mialy zniknac to wola pozostac przy tym za wiele roslin nie mam ale powinno im wystarczyc  |
|
|
 |
 |
|
|
|  |  |  | | | |  |  |
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 18:46 |
|
|
|